Биљана Цинцаревић

КРУГ ЖЕНА

Универзални свети принцип натприродних моћи и симбол бесконачног тока времена, жене су у прошлости користиле круг да би се окупиле и научиле да поштују једна другу и живе у складу са природом и у складу са сопственим емоцијама. 

Са преласком у модерно доба, жене су заборавиле на ово значење круга и изгубиле своје моћи. Свака жена укључена у Биљанин наступ представља себе, али и своје женске претке и сваку жену која је живела, живи и која ће живети. 

 

Она представља Мајку Природу и Мајку Земљу, и вечни циклус живота и смрти, оличен у Богињи Мајци. Такво духовно веровање усредсређено на женску богињу је препознато у уметности од 1970-их и користило је уметност перформанса као своје главно средство, постајући све израженије са доласком другог таласа феминизма и нудећи алтернативу мејнстрим религијским, историјских и уметничких модела обликованих на патријархалним вредностима. Промовише идеју о интегралној вредности жене, о регенеративним моћима женског, тешко осакаћене кроз историју. Али је такође копао дубље у дубљи доживљај бића, у његов однос са светом и самим собом, као што је приказано у делима америчке уметнице Мери Бет Еделсон, једне од пионира феминистичког уметничког покрета.

 

Слично, користећи моћни медиј уметности перформанса у простору богатом слојевима историје, на позадини давно изгубљеног женског језика солидарности, заједно са дубоко прожетим вером у ослобађање женске енергије, Биљана Цинцаревић ће окупите 24 жене у круг, или сестре, како их она назива, да помогну уметници у њеном призивању примарне енергије повезане са женским божанством. Број „24” се симболично назива и „Мистерија јединства” с обзиром на његову натприродну способност да избрише све негативне особине које доводе до подела међу људима. И како ослободе своје гласове, жене се ослобађају својих потиснутих прошлих емоција, не само својих, већ и оних кодираних у њиховим генима, терета на њиховим раменима и сопственог страха, патње и бола. Тако круг постаје место лечења, покрећући ритуал као природно оруђе трансформације, уздижући се из изоловане индивидуалне свести у колективно искуство.

 

Наташа Парезановић, кустос

sr_RSSerbian